Dags för årskrönika igen!

Januari
 
Januari var väldigt kall och den stora ljusglimten var nog när Fanny kom på besök för att se huset för första gången. Vi var till Piteå och hälsade på och hann även en vända till Ylläs i -36 grader för att hälsa på Emilia ;)
 
Februari
 
I februari kom våran favorit Jax på besök vilket var jättemysigt :) Vi tittade på traktorer och fyrhjulingar, busade med hundarna och badade badkar :)
 
 
Mars
 
I mars kom världens bästa Kattis med familj hit för att köra hund över dagen :) Helt otroligt kul och efteråt grillade vi alla tillsammans med Kalle och Teija. Många vurpor, skratt och kramkalas bjöd dagen på.
 
I övrigt så ställde hundklubben upp som kontrollanter på SkiGo draget och vi höll ställningarna i två dygn.
 
Iditarod gick i USA och den följde jag slaviskt på nätterna via nätet.
 
 
April
 
I april började vi pysslar i huset. Uthus lyftes, sly röjdes, köket målades och taket revs, källaren städades och målades och landet började fräsas. Det som var mysigast av allt var alla som hjälpte till och ställde upp, mamma som bakade, Teija kom med mat som vi åt på bron (första måltiden i huset) och pappa, Kalle och Osmo som gjorde alla tunga jobb tillsammans med Jacke. Helt otroligt!
 
Sara kom också och tittade på huset för första gången.
 

Maj

Maj bjöd på både kyla och värme. Landet började ta form, jag kom över min ko-fobi tack vare söta kvigkalvar som grannar och jag var till Piteå och hjälpte Kattis att ställa Idun på polarhundklubbens utställning. Via hundklubben anordnades viltspårprov i onkijärvi som gick kanonbra för samtliga ekipage.
 
Hundhagarna började så smått att påbörjas.
 

Juni
 
Då var det helt plötsligt dags att åka till Umeå för att fira underbaraste systerdottern som tog studenten, oj vilket tårkalas det var, kan nog lugnt påstå att jag har världens finaste syskonbarn, allihopa!
 
Vi fick klart med alla papper via banken och äntligen var huset vårt!
 

Juli
 
Dags för jordvärmen i huset, och återigen, vilken otroligt underbar och otroligt fantastisk familj man har för utan dom hade det aldrig hänt. Landet började gro ordentligt, vi fick äta första färskpottisarna, hundhagarna blev färdiga, uthusen sorterade och buskarna trimmade. På kvällarna hann vi plocka lite hjortron och bara njuta av sommaren!
 
Dags för cruising och Fannys första tatuering! Vadå tuff brud, första gaddningen gör hon en gigantiskt stor  sugarscull mitt på låret. En sittning som tog ca 6-7 timmar... Men det tror jag inte att hon ångrar i slutändan ;)
 
Vi var på en dagstripp till Gällivare och hälsade på Jeanette och träffade deras hundar + familj och fick se på deras verksamhet. Väldigt givande! Detta var även dagen då vi fick reda på att vi skulle få våran älskade husky Lumi!
 
 
Augusti
 
Svärfar fyllde 50-år och det var ett stort kalas :)
 
Vi tog en familjesemester till fjällen, närmare bestämt Katterjåkk. Vi vandrade till Trollsjön, gick till marmorbråttet, runt abiskojåkka, silverfallet, var till Narvik en sväng och åkte linbana upp till nuolja. En helt ljuvlig mini-semester som blev lyckad trots att det.
 
I augusti fick vi reda på att vi även fick köpa en till huskyvalp och så kom Flinga i våra tankar och hjärtan, men henne höll vi hemlig för alla ;)
 
 
 
 
September
 
September bjöd på många dagar och kvällar i skogen, bärplockning, grillning, och jakten började för Fjälla.
 
Vi for till Kausala för att hämta Lumi och lyckan var total. Saana hade två kullar samtidigt och av 8 valpar så var hon absolut finast ;) Alla blev totalt tok-kära i henne på en gång, inte ont anande att det snart skulle komma en valp till!
 
Tre dagar senare hoppade jag på bussen mot Piteå och jag och Kattis for till Föllinge för att hämta Flinga. Där blev vi kvar över natten och var även på en iditarod föreläsning innan vi blåste hemåt. Husse mötte oss i Piteå och vi for hem med två vackra huskytussar. Oj vad alla blev förvånade :)
 
 
 
Oktober
 
Första snön kom och det var en lycklig matte med vovvar i detta hus kan jag berätta för er. Fram med kicksparken! I övrigt var oktober mest fylld av valpmys och bus.
 
 
November
 
Min födelsedagsmånad. Ingen skulle komma och det skulle firas i lugn och ro. När jag står i köket dagens innan födelsedagen så klampar Kattis och Danne in och chockar mig totalt. Herrejävlar var glad jag blev, tårarna sprutade! Blev middag, bastu och mys. Dagen efter på själva födelsedagen skulle vi ut med hundarna och kicksparkarna på sjön, trodde jag, när svärmor helt plötsligt kommer körandes på en släde, och ropar ;"Ska du inte ha den här istället?!" Då har alla gått ihop och köpt en släde till mig, en helt ny Oinakka nome! Ååååååh herreminguuuuud! Helt galet vilken toppenhelg det blev, hade inte kunnat haft en bättre dag.
 
 
December
 
Släde och kickspark för hela slanten, i princip varje dag. Tråkigt väder dock, massor av regn. Valparna växer så att det bara knakar och snart är det dags för dom att köras in :)