-2013-

- Årskrönika 2013-
 
Då var det väl dags för en summering av det gångna året .
 
Januari...
 
 
 
...bjöd på omväxlande väder och flera varma dagar gjorde vi grillturer med skotern. Var även förkyld, febrig och jäkligt risig på min första SPHK i Kiruna och hejade på Emilia och Tindris.
 
Jag hälsade på ofta hos mommo som flyttade till sin lägenhet på tingshusvägen. I slutet på januari krockade J (läs, körde in i) en lastbil påväg till jobbet i Kiruna. Allt verkade ha gått bra ändå, J mådde bra och det var bara bilen som blev skrot. Trodde vi...
 
 
Februari...
 
 
...gick i kicksparkens tecken ;) Världens bästa och roligaste uppfinning - ever! Hundarna var lyckliga och likaså jag! Min fina systerson Oscar kom till Övertorneå för att spela hockey och hela släkten hejade förtjust på (jag mest av alla : pinsam moster)  J blev bara sämre och sämre i ryggen och tillslut fick han åka ambulans till Sunderbyn och bli inlagd på ortopeden ett par dygn där de konstaterade ett dubbelt diskbråck.
 
Mars...
 
 
...var nog bland de jobbigaste månaderna då vi fick försöka att få allt att gå ihop här hemma med två utslitna, trasiga kroppar. Det var överfulla dosetter och kortisonsprutor gone bad...
 
Dock fanns det ju såklart ljuspunkter också ! Valtti och jag gjorde vår premiär i ringen och han skötte sig förvånansvärt väl. Jag och Emilia hängde i princip dagligen och var ute och fotade mycket, en dag jag särskilt minns var när det var ren-race på älven och vi var ute med skotern hela dagen, det var väldigt kul. Jag var i Pullinki och åkte slalom med ungarna och blev återigen impad av hur suveränt duktiga syskonbarn jag har!
 
Påsken kom och Fanny med den. Vi hann käka en sjuhelvetes massa makkaraherkku, köra skoter, pimpla, åka slalom, vara till Jukkas & Kiruna osv. Jag slog nog rekord i påskägg och fick hela 7 påskägg :) Det ni ;)
 
April...
 
 
...fortsatte i kryckornas tecken men trots det lyckades vi ta oss iväg på vår planerade fjäll-semester, väldigt trasiga men vi gjorde vårt bästa. Vi var över till Narvik en vända, vi pimplade i "begagnade" hål för att vi inte kunde borra ordentligt och jag åkte lite kickspark men inte destomer än det, nåväl, bättre än ingenting och vi fick ju åtminstone andas lite fjälluft !
 
13-4-13 förlovade vi oss i sann "vi" stil. Jag skickade ett mms till fanny (det var ju det viktigaste) och resten tänkte vi att de ju lär märka (vilket de inte gjorde förän vi berättade......) Det var en väldigt rolig och annorlunda upplevelse :p
 
Emilia visade fjälla åt mig på utställning i Finland men de gillade inte hennes typ.
 
 
Maj...
 
 
... var vi b la på roadtrip med ungarna och bilade till jokkfall och käkade i Överkalix, så himla fjuttigt men ändå en så sjukt mysig dag.
 
Jag och Emilia var på topdog utställning i Överkalix och fick träffa många nya människor och hundar som skulle komma att bli våra vänner genom året. Jag fick ärva mommos moped (gula faran) och våren kom tidigt med massor av värme och även premiärbad för hundarna :)
 
Vi hängde mest i soukis och jag försökte självläka mina leder med hjälp av solen på altanen. Drog även ett par viltspår, enda deppiga var att vi fick slåss så in i bomben med myggen. Helt galet mycket mygg!
 
 
Juni...
 
 
...flyttade Wilda tillfälligt in hos oss efter hennes sterilisering. Härligare hund får man leta efter och hon blev snabbt en del av familjen. Det var inte lätt att lämna tillbaka henne till svärisarna!
 
Jag och Fjälla gick ett viltspårsprov i Överkalix som jag trodde skulle sluta med en 2:a men slutade på ett 1 pris och vi var bäst av alla dagens 14 ekipage. Det var pirrigt i magen när kritiken lästes upp! Jag har nog aldrig varit så stolt över henne som då :)
 
Vi badade mycket, hann fira J´s lillebrors student, äta en massa glass och även besöka hanhinvittikko fäbod. Midnattssolsutställningen kom och där fick vi träffa fjällas kullbrorsa, det var verkligen superkul :)
 
Juli...
 
 
 
...for vi till Umeå över en helg och hann umgås med familjen, grilla, bada, shoppa, finmiddag och en massa annat skoj.
 
Väl tillbaka hemma fiskade vi massor, nästan varje kväll och jag överraskade J med att köpa ett flugfiskespö till honom som en spontanpresent. Innan vi visste ordet av hade både marknaden och cruisingen gått. Bärplockning blev det massor av, alla dess sorter.
 
 
Augusti...
 
 
...fågeljakt! ankjakten gick inte alls bra och Fjälla var inte minsta lilla sugen... Men väl till skogsfågeljaken släppte det. Vi var mycket i skogen ! Var även en vända till Piteå på magnetröntgen och passade på att hälsa på hos både Anita och Kattis. Myyyys !
 
 
September...
 
 
...skedde också i jaktens tecken. Det sämsta med september var ett mycket tråkigt och irriterande reumatologbesök... Så efter det var jag så deppad så att jag nappade på att följa med Kattis till södra Finland för att para Idun och det är jag glad över att jag gjorde! Jag lärde mig så himla mycket hos Saana och fick träffa ett tjugotal helt bedårande huskys. Vi fick vara med och dra med hundarna, shoppa, titta på tokiga golfare, leta efter en OTTO i Lahti, bada bastu gånger 1000, äta på hesburger gånger en miljon gånger, äta sniglar (?!) och sist men inte minst para Idun. Bästa resan i mitt liv!
 
 
Oktober...
 
...skadedrabbad månad... Fjälla sprang in i någonting och drog på sig ett akut bukbråck och det blev operation med 6 veckors konvelesanstid. Det var inte lätt att hålla henne lugn!
Halloween kom och vi karvade pumpor och rostade fröna med syskonbarnen.
 
 
November...
 
 
...nästa olycksdrabbade månad, denna gång Sassas tur med tandinfektioner som fick till följd att hon fick dra ut 4 tänder och operera bort en mun-tumör. Men hon blev pigg och kry i princip direkt efter och mår nu hur fint som helst. Min födelsedag kom och den fick jag spendera på bästa sätt, på kicksparken såklart :) Denna gång med pappas två lurviga hälleforsare. Fjälla fick äntligen börja träna så det blev ett gäng sparkturer i slutet på november för dom också :)
 
Pappa opererade höften och var oerhört ynklig en kort tid ;) Pratade med Kattis och fick det tråkiga beskedet att Idun inte hade valpisar i magen.
 
December...
 
 
...kickspark, kickspark och åter kickspark ! Obligatoriska julkort med hundarna som modeller och mjöliga pepparkaksbak med kläppsen. I december började J att jobba igen efter en lång sjukperiod och det var (är) en jobbig omställning för mig att bli själv igen.
 
 
Sådärja.
 
Godjul önskar jag och voffarna :)